Graviditet, fødsel & hvalpe
Graviditet og fødsel
Hos SuperHeroDogs sætter vi en ære i at "lave" så gode hvalpe som muligt. Derfor følger vi nøje anbefalingerne for, hvordan en tævehund skal passes under graviditeten. Men hvordan er det så?
En graviditet varer 9 uger og der går noget tid, før man ser fysiske tegn på graviditeten. De første fysiske tegn er, at hårene omkring de enkelte dievorter falder af. Psykisk ændrer tæven humør og bliver mere opsøgende og følsom. Omkring uge 6 ændrer tæven form, hendes sider og bug vokser og man er nu sikker på tæven er gravid. Fødslen kan begynde fra dag 58 og frem til dag 63.
Fødslen indvarsles ved, at tævens temperatur falder fra de normale 38' til under 37', hvilket indikerer at indenfor 36 timer er fødslen i gang. Selve fødslen består af 3 perioder: Opblokningsfase, uddrivelsesfase og efterbyrde. Opblokningsfasen varer mellem 6 og 12 timer. Her lægger hvalpene sig tilrette i fødekanalen, tæven vil her skrabe og bygge rede i fødekassen, hun er urolig og halser meget. Efter opblokningen følger presseveerne, typisk går vandet, som skal være klart og ikke lugte dårligt. Kort tid efter fødes den første hvalp, allerede når hvalpen er på vej ud af skeden, slikker og bider tæven hul i fosterhinden, hvis ikke det lykkes hende at slikke og bide hul, må man træde til og forløse hvalpen og klippe navlestrengen over. Tæven vil gerne spise fosterhinden og da den er fuld af næringsstoffer, lader vi hende spise løs.
Så snart hvalpen er forløst og slikket tør, søger den patten og dier. Stimuleringen af patterne er med til at forstærke veerne. Når hvalpen er født, fødes den næste hvalp indenfor 20 minutter og frem til 2 timer. Er det et stort kuld, bliver tæven træt og man må støtte og hjælpe hende undervejs. Efter den sidste hvalp er født, følger efterbyrden.
Når fødslen er overstået, rejser tæven sig og skal gerne ud at tisse og drikke.Vores tæver føder i et badebassin, så vi kan flytte hvalpene over i hvalpekassen, hvor de ligger tørt og godt.
Under graviditeten får tæven ormekur og en indsprøjtning mod herpes. Man kan vælge at få tæven scannet, så man kan se, hvor mange hvalpe hun bærer, men hos SuperHeroDogs har vi valgt ikke at stresse vores tævehunde med ekstra besøg hos dyrlægen, og vi får jo svaret, når tæven føder. I de sidste 4 uger af graviditeten får tæven, hvalpefoder i stedet for det normale voksenfoder, da hvalpefoderet er rigt på fedt og protein. Ja og så er en god portion leverpostej blandet i hvalpefoderet altid populært.
Hvalpens første dage
De første timer og dage i hvalpens liv er vigtige for dens videre udvikling. Så snart hvalpen er befriet for fosterhinderne, søger den mod tævens patter. Den første mælk, colostrum, er fyldt med anti- og næringsstoffer, den har brug for. Hvalpen er blind og døv, så den snuser sig frem til moderens patter. Hvalpen kan ikke regulere sin temperatur, derfor er det vigtigt, at den befinder sig på et tørt underlag og ved ca 25'. De første dage ligger hvalpene og dier eller sover. De kryber rundt og bruger forbenene til at komme frem. Hvalpene begynder så småt at bruge bagbenene, når de er 2 uger.
De første 3 uger bliver vejet morgen og aften, så man kan følge deres vægt. Fødselsvægten varierer og vi har haft hvalpe på 210 g og hvalpe på 500 g i samme kuld. Får man en svag hvalp, kan man give den sutteflaske med modererstatning til hunde eller man kan aflive den. Hos SuperHeroDogs har vi truffet et valg; Hvis hvalpen er svag, men viser gejst og forsøger at die, så gør vi alt for at hjælpe den, til den er på lige fod med sine søskende. Vi har endnu ikke måtte aflive en hvalp og det er vi glade for.
Når hvalpen bliver 10 dage, begynder den at åbne øjnene. Efter de første 2 uger sker der et kvantespring i hvalpenes udvikling og de begynder at udforske hvalpegården og hinanden. Ved 3. uge skal de introduceres til fast føde og så går det slag i slag og pludselig har man hvalpe, der drøner rundt, er med i skov og på strandtur. Livet er en fest for hvalpe og voksne både 2- og 4 benede.
En hvalp er det mest nuttede i verden, det kan alle vidst være enige om. Men når man anskaffer sig en hvalp, har man et ansvar de næste mange år. Hos SuperHeroDogs er det vigtigt, at vi matcher hvalpe og ejere bedst muligt. Dvs når man ønsker en hvalp, så kommer man på kontaktbesøg, så vi lærer hinanden at kende og bruger tid med hvalpen. Mener vi ikke, man egner sig til at købe en af vores hvalpe, siger vi pænt nej tak. Når hvalpen er 8 uger og kommer ud til sin ny familie, holder vi gerne kontakten. Nogle ejere har sendt billeder af deres hvalp og andre har haft spørgsmål. Hos SuperHeroDogs hjælper vi gerne med råd og vejledning. Intet er for småt, når det gælder "vores" hvalpe og deres familier.
I pressen har vi alle hørt om hvalpefabrikker og import af hvalpe, der er syge eller alt for unge, til at blive taget fra deres mor. Hos SuperHeroDogs insisterer vi på, at hvalpene skal have den bedst mulige start på livet. Tryghed, omsorg, socialisering og masser af nus er nøgleord for os. Hvalpene begynder deres liv i en fødekasse i soverværelset og rykker ind i stuen, når de er 2 uger. Her kan vi være sammen med dem og de kan møde alle de mange lyde, dufte og synsindtryk, der er i en husholdning. Senere kommer de ud på terrassen og i hvalpegården i haven. De møder både andre hunde og katte, "selvom kattene ikke altid synes det er fedt at blive leget med." Børn er der også en del af, da der i området bor mange børn, der gerne vil hjælpe til med hvalpene. Vores hvalpe får også ro til at hvile sig, når de ikke vil lege mere. Et optimalt hvalpeliv er også at der er masser af ro til at putte og sove.
Som en del af hvalpenes sociale trivsel præsenteres de for hundeskoven. I hundeskoven er der andre hunde og masser af plads af boltre sig på. Hvalpene har godt af at lære de sociale regler for adfærd såsom, at lave "play bow," der betyder "skal vi lege?" gentager den anden hund play bow, så begynder legen. Normalt løber hundene rundt og jagter hinanden eller slåsser for sjov. Bliver legen for vild, afbrydes legen og den forurettede hund ignorerer legekammeraten. Oftest virker ignorationen og legekammeraten slikker den anden hund om munden eller lægger sig ned på ryggen og viser underdanigt sin mave. Godtages undskyldningen kommer der et nyt play bow og legen kan fortsætte. For en hvalp er det vigtigt at lære at omgås andre hunde, så de ikke bliver solitær hunde, der ikke kan nyde andre hundes selskab. Eller ligefrem bliver angste i andre hundes nærhed.
En hvalp er noget af det sødeste, man kan forestille sig. Den er altid parat til at lege og kæle. Men en hvalp er også meget arbejde. Den skal lære sit navn at kende, den skal lære at strømper, sko og andre spændende ting ikke er legetøj og den skal lære at tisse udenfor og ikke midt på stuegulvet. En goldenhvalp er et følsomt gemyt. Den skal ikke have skæld ud og skal ikke råbes af. I stedet skal den opmuntres med ros og godbidder, når den gør det rigtige. Golden retrieveren såvel som Labradoren, er en hund, der vil gøre næsten alt for at gøre sin ejer tilpas, så det er vigtigt at man husker på, at den er en blid og følsom hund. Som erfarne goldenejere er det noget, vi har oplevet gang på gang.
Som hvalpeejer og avler udsættes man dog nogle gange for hvalpe, der virkelig går på opdagelse og bider ting i stykker.. Der skete heldigvis ikke noget med teltet!
Når vi sammen finder den hvalp, der passer til jer og jeres familie, er det særligt det bånd, der opstår mellem hvalpen og jer der er afgørende. Hvalpen kommer til at stole på jer og det er jer, der fortsætter den gode og aktive opdragelse af hvalpen. Man siger ofte, at en hund ligner dens ejer, så det er lige så meget jer, der skal vælges af hvalpen som jer, der vælger en hvalp.
For os som avlere ved vi, at den første tid er fyldt med glæde, men også med spørgsmål. Vi er altid parate til at hjælpe jer og jeres hvalp godt på vej sammen.
Til trods for ødelagte papkasser og strømper, så er det nu dejligt at have en hvalp. Man smelter, når den falder i søvn i ens arme og laver små spjæt med kroppen i søvne. Eller når man har hentet en kop kaffe, og den er helt vild af glæde over at se dig. En hvalp og senere voksne hund, er den bedste og trofaste ven man kan ønske sig. Hos SuperHeroDogs ønsker vi at give dig din bedste ven for livet.
Mette og Anders